maandag 15 augustus 2011

Begraafplaats Landgoed Tongeren

Begraafplaats Tongeren
Enige tijd terug wandelden we op het Landgoed Tongeren (bij Epe)
Een route van ongeveer 4 km. We hadden ons redelijk voorbereid. Routebeschrijving en plattegrond "gedownload" en de parkeermogelijkheden bekeken. Was ook allemaal goed te volgen. Op een wandelpagina hadden we gelezen dat er op het Landgoed een begraafplaats was aangelegd. We dachten deze,tijdens de wandeling, wel te zien. Niet dus.
Afgelopen zondag was het, later op de dag, redelijk weer. Liesbeth had inmiddels een routebeschrijving naar de "begraafplaats" gevonden. Omdat wij er even "uit" wilden zijn we naar het Landgoed gereden. De auto op de "start" parkeerplaats gezet. Keurig de routebeschrijving gevolgd kwamen we na een klein half uur bij de begraafplaats.
Door de regen van de afgelopen tijd was het pad niet goed begaanbaar. Zeker niet als het lopen niet "crescendo" gaat. Maar het resultaat mocht er zijn.
Prachtig, als je dit zo mag zeggen. Vanaf 1812 werden hier familieleden van de stichter van het Landgoed begraven. In de 19 eeuw mocht heel lang (bijna 70 jaar), van gemeentewege, er niemand worden begraven. Daarna zijn er veel familieleden terecht gekomen. De laatste in 2010.
Al vanaf het eerste begin is de volgende tekst op het toegangshek geplaatst:

"Betreed, O wandelaar met eerbied dezen grond,
Aan doden toegewijd ter rustplaats; 't graf is heilig,
En zij wier asch hier rust zijn voor all' onrust veilig,
Schoon hier geen marmer dekt, maar heide groei in't rond.

Na een korte wandeling kwamen we weer bij de parkeerplaats.

Toch weer een wens vervuld.



Het hek van de begraafplaats. Met hierop de prachtige tekst.


Enkele grafzerken. Al vanaf het begin (1812) is steeds dezelfde soort gebruikt.